Gebelikte Sol Kaburga Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Gebelikte Sol Kaburga Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Sol Kaburga Ağrısı

Gebelik, yaklaşık olarak kırk hafta süren ve kadının rahminde bir canlının geliştiği süreçtir. Bu süreçte annenin karnı genişlemekte ve genişleyen karın yukarıya, yani akciğerlere baskı yapmaktadır. Akciğerlerin etrafı kaburgalarla çevrili olup, kaburgalar akciğerleri dışarıdan gelecek zararlara karşı korur. Gebelikte oluşan bu basıya bağlı olarak akciğer ve çevresindeki yapılarda ağrı meydana gelebilir. Ancak her ağrı bu nedenlere bağlanmamalıdır ve mutlaka başka hastalıklar ekarte edilmelidir. Gebelikte sol kaburga ağrısı bazı hastalıklara spesifik olabilir. Bu makalede sizlere gebelikte sol kaburga ağrısının nedenleri anlatılacaktır.

Gebelikte Sol Kaburga Ağrısı Neden Olur?

  • Kaburga Kırıkları: Herhangi bir travmaya bağlı olarak kaburgalarda kırık meydana gelebilir. Kırık belirtileri ağrının yanında kızarıklık ve şişlik de içerebilir. Bu gibi durumlarda gebe, ortopedi ve travmatoloji bölümüne başvurmalıdır. Kırık çok ciddi boyutlarda değilse istirahat ve splintler ile basit bir şekilde tedavi edilebilir.
  • Enfeksiyonlar: Enfeksiyonlar sol göğüs duvarında olan yapıların herhangi birinde olabilir. Bu yapılar; cilt, kas, kemik, plevra ve akciğerdir. Cilt enfeksiyonları dışarıdan fark edilebilir. Kemik enfeksiyonları tıp dilinde osteomyelit olarak adlandırılmaktadır. Oldukça tehlikeli bir durumdur. Hastanın kaburga ağrısına ek olarak gece terlemeleri, kilo kaybı ve iştah kaybı da mevcuttur. Uzun süreli antibiyotik tedavisi gerektirmektedir. Ancak gebelikte her antibiyotik kolayca kullanılamamaktadır. Bebek üzerine teratojen etkileri olan antibiyotikler mevcuttur. Teratojen olan ilaçlar, bebeğin birçok hastalık ile doğmasına neden olan ilaçlardır. Akciğer enfeksiyonları ise kendisini alt solunum yolu bulguları ile ele vermektedir. Bu bulgular; ateş, öksürük, halsizlik, balgam çıkarma gibi belirtilerdir.
  • Mideden Yansıyan Ağrı: Gebelikte annenin sindirim sistemi de etkilenmektedir. Genişlemiş rahim mideye baskı yapmaktadır. Bu yüzden sol tarafta bulunan mide diyaframa bası yapar. Bası altındaki diyafram, bunu akciğerlere ve haliyle akciğerlerin etrafını saran kaburgalara yansıtır. Kaburga ağrısı dışında midede yanma, yediklerin ağıza gelmesi gibi semptomlar da mevcuttur.
  • Kalp Rahatsızlıkları: Gebelik sırasında annenin vücudunda dolaşan kan miktarı iki katına çıkmaktadır. İki katına çıkan dolaşım kalbi daha fazla yorar. Bu yüzden kalp rahatsızlığı olan kadınların gebe kalırken mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir. Doktorlar, kalbin bu yükü taşıyabileceğine karar veren kişilerdir.
  • Kas Kasılmaları: Gebenin kendini çok yorduğu durumlarda ortaya çıkabilmektedir.
  • Maligniteler: Maligniteler, son ihtimal olmasına rağmen asla gözden kaçırılmaması gereken bir durumdur. Ancak her gebe bunu düşünüp kendini sıkıntıya sokmamalıdır. Çünkü bu düşük ihtimaller arasındadır. Ancak göz önünde bulundurulması oldukça önemlidir.

Gebelikte sol kaburga ağrısı ile doktora başvuranlarda anamnez çok önemlidir. Anamnez, halk dilindeki hikâyenin tıp dilindeki karşılığıdır. Anamnezin önemli olmasının nedeni, gebelerin radyasyondan uzak durması gerektiğindendir. Gebeler, diğer insanlar gibi kolayca görüntüleme yöntemi yaptıramazlar. Ancak radyasyon içermeyen görüntüleme yöntemlerinden fayda görebilirler.

Gebelikte Sol Kaburga Ağrısı İçin Öneriler

  • Doktor Kontrolleri: Gebelik boyunca düzenli doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir. Herhangi bir ağrı durumunda doktora danışılmalıdır.
  • Doğru Pozisyon: Uyurken ve otururken doğru pozisyonlarda bulunmak, basıyı azaltarak ağrıyı hafifletebilir.
  • Hafif Egzersizler: Gebelikte uygun görülen hafif egzersizler, kasların gevşemesine yardımcı olabilir.
  • Dengeli Beslenme: Sindirim sisteminin rahat çalışması için dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.

Gebelikte sol kaburga ağrısı, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir ve bu nedenlerin doğru bir şekilde tespit edilmesi önemlidir. Gebelik sürecinde ortaya çıkan herhangi bir ağrı durumunda mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki, her ağrı gebelikle ilgili olmayabilir ve altta yatan başka bir sağlık sorunu olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni