Kaburga Kemiği Çıkıntısı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Kaburga Kemiği Çıkıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Kaburga Kemiği Çıkıntısı

Kaburga kemiği çıkıntısı, sağ ya da sol kaburgada meydana gelen ve genellikle kaburgada büyüme şikâyetine yol açan bir durumdur. Bu problem çoğunlukla göğüs kafesi kısmında rastlanmaktadır. Göğüs kemiği, kaburga ve kaslardan oluşan göğüs kafesinin dışarıya ya da içe doğru bükülmesi ile kaburga kemiği çıkıntısı meydana gelir.

Kaburga Kemiği Çıkıntısının Tanımı

Göğüs kafesi duvarındaki çıkıntı, halk arasında daha fazla "güvercin göğüs" olarak bilinir. Sık görülen kaburga kemiği çıkıntısı, yani halk deyimiyle güvercin göğüs problemi kimi zaman solunum yolu rahatsızlıklarından kaynaklanmaktadır.

Bebek anne karnındayken göğüs kafesi bölümü, kıkırdaklardan meydana gelen bir yapıya sahiptir. Ancak birey büyüdükçe, kıkırdak yapının yerini yavaş yavaş kemikler almaya başlar. Kıkırdakların fazla gelişmiş olması, göğüs kafesi çıkıntısının en bilindik nedenlerinden biridir.

Kaburga Kemiği Çıkıntısı Belirtileri

Göğüs bölgesinin orta kısmında, tıp dilinde "sternum" olarak ifade edilen kemik bulunur. Kaburga kemikleri, ortadaki bu kemiğe bağlıdır. Göğsün ortasındaki kemik dışarıya doğru çıkıntı yapar. Çıkıntının uzanması neticesinde göğüs bölgesi, adeta bir kuş görüntüsündedir. Bu nedenle rahatsızlık "güvercin göğüs" olarak ifade edilir. Göğüs ortasındaki kemik çıkıntısının dışında birçok belirtisi vardır, bunlar:
  • Nefes alıp verirken zorluk çekme
  • Çabuk yorgunluk hissi
  • Göğüs kafesi bölgesinde şekil bozukluğu
  • Göğüs kafesinde ağırlık ya da baskı hissiyatı

Kaburga Kemiği Çıkıntısının Nedenleri

Kaburga kemiği çıkıntısının pek çok sebebi olabilir. Göğüs kafesi çıkıntısının sık karşılaşılan sebepleri:

Solunum Yolları Hastalıkları

Göğüs kafesi çıkıntısının sebepleri tam olarak tespit edilememiş olsa da solunum yolu hastalıklarının bu problem üzerinde etkisi oldukça fazladır. Problemin altında yatan sebebi tam olarak saptanıp, tedaviye başlanabilmesi için gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

Kıkırdakların Fazla Büyümesi

Kaburga kıkırdaklarının aşırı büyümesi ve gelişmesi, göğüs kafesi çıkıntısının bilindik sebeplerinden biridir. Soluk alıp verme esnasında akciğerlere hava dolmaktadır. Akciğerlere dolan havayla beraber kıkırdakların esnemesi ve göğüs bölgesindeki kasların çalışması hızlanır. Kıkırdakların fazla esnemesi neticesinde göğüs kafesi çıkıntısı sorunu oluşabilir. Aşırı zayıf bireylerde, kaburga kemiklerinin daha aşikâr olmasına bağlı olarak bu probleme daha fazla rastlanır.

Kaburga Kemiği Çıkıntısı Tedavisi

Kaburgada çıkıntı, normal şartlarda yaşamsal bir problem teşkil etmemektedir. Görünüm açısından bireyin rahatsız olmasına sebep olur. Göğüs kafesi çıkıntısı ağrısız ve sancısız cerrahi müdahale ile düzeltilebilir. Kimi zaman bu durum nefes alıp vermede ciddi problemlere yol açabilir. Bu rahatsızlık kesinlikle ihmal edilmemeli ve bir an önce uzman bir hekime başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni