Kaburga Kırığı İyileşme Süresi
20 Temmuz 2024

Kaburga Kırığı İyileşme Süresi


Kaburga kırıkları, göğüs bölgesini etkileyen düşme, sıkışma, çarpma veya darp gibi travmalar sonucunda meydana gelir. Bu tür durumlar, kaburgalarda hassasiyet, çıtırtı sesi ve nefes alıp verirken veya hareket ederken artan ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Kaburga kırıklarının en sık sebepleri arasında düşme, rakiple temas içeren sporlar, trafik kazaları ve şiddetli göğüs travmaları yer alır.

Kaburga Kırığının İyileşme Süresi

Özellikle yaşlı bireylerde, basit çarpmalar veya zorlayıcı öksürük ve hapşırmalar dahi kaburga kırıklarına neden olabilir. Kaburga kemiklerinde kırık oluşması, travmanın şiddetli ve ciddi olduğunu gösterir. Birçok kaburga yaralanmasında yalnızca çatlaklar oluşur. Ağrılı olmasına rağmen, kaburga çatlakları kırıklar kadar tehlikeli değildir. Çünkü kemik kırıkları ortaya çıktığında, oluşan kırık parçaları akciğer gibi önemli organlara ve kan damarlarına zarar verebilir.

Kaburga Kırığının Belirtileri

Çoğu durumda, ciddi olmayan kaburga kırıkları bir iki ay içinde kendiliğinden iyileşir. Düzgün nefes alıp verebilmek ve zatürre gibi akciğer komplikasyonlarının oluşmasını engellemek için derin nefes alabilmek oldukça önemlidir. Kaburgada kırık belirtileri:

  • Derin nefes alındığında göğüs bölgesinde ağrı oluşması
  • Yaralı alan üzerine bastığınızda veya bedeni sağa sola çevirdiğinizde ağrı hissedilmesi

Kaburga kemiklerinde meydana gelen çatlaklar çok fazla komplikasyon oluşturma olasılığı taşımaz; ancak oluşan tam kırılmalar kan damarları ve iç organlara zarar verebilir. Risk, kırılan kaburga sayısıyla orantılı olarak artar.

Kaburga Kırığının Teşhis ve Tedavisi

Öncelikle kaburgada kırık olup olmadığını kesin olarak tespit etmek için göğüs bölgesinin röntgeni çekilmelidir. Röntgen, hem kaburga kırıklarının teşhisi için önemli hem de yaşamsal organların kırılan kaburgadan zarar görüp görmediği hakkında en iyi bilgi veren teşhis metodudur. Kaburga kırığı teşhisi konulduktan sonra, hayati organlar zarar görmemişse, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna göre kaburga kırığı tedavi yöntemleri şekillenir. Birey eğer yaşlı, birden çok kaburga kırığı olan, sigara içen veya kalp hastasıysa yatarak tedavi uygulanır.

Kaburga kırığının tedavisinde, birden çok kaburga kırığı veya tek kaburga kırığı olması da önemlidir. Kaburga kırıklarının tedavisinde amaç, bireyin yaşadığı ağrının dindirilmesidir. Çünkü ağrı sebebiyle birey öksürmekte zorlanır, balgam atamaz ve bu da atelektazi ve zatürreye neden olur. Kas gevşetici ilaç tedavisiyle, kırık olan bölgede beden hareketlerini kısıtladığı için kas spazmı önlenmiş olur. Solunum egzersizleri ve balgam atmaya yardımcı ilaçlar da kaburga kırıklarının tedavisine eklenir.

Kullanılan ilaçlarla yeterli iyileşme sağlanmazsa, kaburgalar arası sinirin lokal blokajı yapılarak ve deneyimli göğüs cerrahları tarafından bu tedavi uygulanır. Bu sayede yalnızca ağrının hissedildiği bölgeye ilaç verilmiş olur. Karın travması veya mide kanaması şüphesi hallerinde ağrı kesici ilaçlar zararlı olabileceği için sinir blokajı birinci plana alınır.

Geçmişte, hekimler kaburgaların hareketsiz kalmasını sağlamak ve kırıkları sabitlemek için göğüs bölgesini elastik bandajla sararlardı. Fakat anlaşıldı ki bu bandaj, hastanın derin nefes almasını engellemekte ve zatürreye sebep olmaktadır. Bu nedenle artık kaburga kırıkları için bu tür bir tedavi uygulanmamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Huceste

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Kaburga kırığı yaşamış birisi olarak, nefes alıp verirken hissettiğim ağrı ne kadar sürecek ve bu ağrıyı hafifletmek için neler yapabilirim? Röntgen çektirdim ama daha fazlasına ihtiyacım var mı? Kas gevşetici veya ağrı kesicilerin yan etkileri nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Huceste,

Kaburga kırıkları genellikle iyileşme süreci içinde bir miktar rahatsızlık ve ağrı yaratabilir. Nefes alıp verirken hissettiğiniz ağrı genellikle 3-6 hafta sürebilir, fakat bu süre kırığın şiddetine ve kişisel iyileşme hızına bağlı olarak değişebilir.

Ağrıyı hafifletmek için şu önerileri dikkate alabilirsiniz:
1. Dinlenme: Mümkün olduğunca dinlenin ve kaburgalarınızı zorlamaktan kaçının.
2. Ağrı Kesiciler: Doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Bu ilaçların yan etkileri ilacın türüne göre değişmekle birlikte mide bulantısı, baş dönmesi ve mide problemleri gibi etkiler olabilir.
3. Soğuk Uygulama: Ağrıyı azaltmak için ilk birkaç gün soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
4. Derin Nefes Egzersizleri: Nefes alıp verirken zorlanabilirsiniz ama derin nefes alıp verme egzersizleri akciğerlerinizi açık tutar ve pnömoni riskini azaltır.

Eğer ağrı dayanılmaz hale gelirse veya nefes almakta ciddi zorluk yaşıyorsanız, tekrar doktorunuza başvurmanızda fayda var. Çekilen röntgen yeterli bilgi sağlamış olabilir, ancak doktorunuz daha fazla inceleme gerekirse sizi yönlendirecektir.

Geçmiş olsun, umarım en kısa sürede iyileşirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni