Kaburga Kemiği Kırığı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Kaburga Kemiği Kırığı Belirtileri ve Tedavisi

Kaburga Kemiği Kırığı
Kaburga kemiği, göğüs kafesinin içinde bulunan kalp, akciğer, karaciğer ve dalak gibi hayati organları koruma görevine sahiptir. Göğüs kafesinin her iki yanında toplam 12'şer adet kaburga kemiği bulunur. Kaburga kemikleri sert fakat esnek bir yapıya sahiptir, bu da nefes alıp verirken gerekli esnekliğin sağlanmasına yardımcı olur. Göğüs bölgesini etkileyecek derecede olan sıkışmalar, nefes alıp verirken oluşan ağrılar ve dokunduğunda oluşan hassasiyet gibi bulgular kaburga kemiği kırığı şüphesini oluşturur. Kaburga kemiği kırıklarının oluşmasının en sık nedenleri arasında düşme, spor kazaları ve trafik kazaları gibi sebepler yer alır. Özellikle kemiklerin daha hassas olduğu yaşlı insanlarda öksürme bile kaburga kemiği kırıklarına sebebiyet verebilir. Kaburga kemiklerinde oluşan çatlaklar, kırıklar kadar tehlikeli değildir fakat yine de dikkatli olmak gerekir. Kaburga kemiği kırıkları ciddi boyutta tehlikelidir çünkü kaburga kemiklerinde oluşan kırıklar, akciğer başta olmak üzere birçok iç organa zarar verebilir ve kan damarlarının zedelenmesine neden olabilir. Çok fazla ciddi olmayan kaburga kırıkları 2 ay içinde kendini yenileyip iyileşmektedir.

Kaburga Kemiği Kırığı Belirtileri Nelerdir?

  • Derin nefes alıp verirken göğüs bölgesinde ağrı ya da batma oluşması
  • Darbe alan bölge üzerinde sağa sola dönerken hissedilen hassasiyet
Kaburga kemiği kırıklarının başlıca bulgularıdır. Bu tip durumlarda hastanın derhal doktora görünmesi gerekir. Ayrıca golf, kürek çekme sporları, şiddetli ve uzun süren öksürükler kırılan kaburga kemiklerinin iyileştikten sonra sürekli tekrardan nüksetmesine neden olabilir.

Kaburga Kemiği Kırığı Neden Olur?

  • Kemik erimesi (Osteoporoz): Özellikle ileri yaşlardaki kişilerde görülen kemik erimesi, kemik yoğunluğunun kaybedilmesi durumunda meydana gelir. Zayıflamış ve güçsüz kemikler en ufak bir darbeden bile etkilenip hemen kırılmaya meyilli hale gelirler.
  • Yapılan sporlar: Futbol, basketbol, voleybol, buz sporları vb. sporlarda oluşan kazalarda göğüs bölgesine alınan şiddetli darbeler kaburga kemiği kırıklarının riskini arttırmaktadır.
  • Kanser: Kaburgalarda oluşan kanserli lezyonlar kemiklerin zayıflamasına neden olarak daha kolay kırılmasına yol açar.

Kaburga Kemiği Kırığı ve Sebep Olduğu Komplikasyonlar

  • Göğüs kafesinin üst kısmında bulunan üç kaburga kemiği ya da bunlardan bir tanesinin kırılması sonucu aort ya da diğer ana damarlarda yırtıklar veya kopmalar meydana gelebilir.
  • Kırılan kaburga kemiklerinin sivri uçları akciğere batarak akciğerin delinmesine ya da sönmesine neden olabilir.
  • Alt kaburga kemiklerinde oluşan kırıklar ise karaciğer ve böbreklere batarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kaburga kemiği kırığı şüphesi olan hastalara röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MR) ve kemik taraması gibi testler yapılır. Bu testler sayesinde kemiğin ne durumda olduğu, kırığın başka organlara ya da kan damarlarına zarar verip vermediği tespit edilir.

Kaburga Kemiği Kırıklarında Tedavi Nasıl Yapılır?
Genelde bu tip kırıklar 6 hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Hasta derin nefes alıp verirken çok fazla ağrı oluşabilir. Oluşan bu ağrıların zatürre hastalığına çevirmemesi için doktor çeşitli ağrı kesiciler ve antibiyotik tedavisi uygular.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ülgü

11 Temmuz 2024 Perşembe

Kaburga kemiği kırılarının belirtilerinden biri olan derin nefes alıp verirken göğüs bölgesinde ağrı ya da batma hissini yaşayan oldu mu? Bu hassasiyet durumunda hemen doktora gitmek gerekiyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ülgü,

Kaburga kemiği kırıklarında derin nefes alıp verirken göğüs bölgesinde ağrı ya da batma hissi yaşanması yaygın bir belirtidir. Bu tür bir hassasiyet durumunda doktora gitmek önemlidir, çünkü kaburga kırıkları bazen ciddi iç yaralanmalara neden olabilir. Doktor, durumu değerlendirip gerekli görürse röntgen ya da diğer tetkiklerle kesin tanı koyabilir ve uygun tedavi yöntemini belirleyebilir. Geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni