Gebelikte Sağ Kaburga Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Gebelik döneminde sağ kaburga ağrısı, büyüyen rahmin kaburgalara baskı yapması ve bebeğin hareketleri nedeniyle oluşabilir. Bu durum, özellikle üçüncü ayda başlar ve otururken daha belirgin hale gelir. Rahat kıyafetler ve doğru oturuş pozisyonları ile bu ağrılar azaltılabilir.
Gebelikte Sağ Kaburga Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
03 Eylül 2024

Gebelikte Sağ Kaburga Ağrısı


Gebelik döneminde sağ kaburga ağrısı, büyüyen rahmin kaburgalara baskı yapması sonucunda oluşur. Ayrıca, bebeğin başı veya kuvvetli itme ve tekmeleri ile alt kaburgalarınız zedelenebilir. Kaburgaların özellikle sağ tarafta göğsün altında hassasiyet oluşturması yaygındır. Ağrı, oturur pozisyonda daha şiddetlidir ve genellikle gebeliğin üçüncü ayında başlama eğilimindedir.

Hamilelikte kaburga ağrıları, sağ ve sol göğüs altındaki ağrılara da neden olabilir. Bu ağrılar, anne adayına göğüs altına bir şey batıyormuş hissi verebilir. İnsan vücudunda sağda ve solda 12'şer tane olmak üzere toplam 24 kaburga kemiği bulunur. Bu kemiklerin arasında göğüs bölgesindeki organları koruyan bir yapı vardır ve bu yapıya göğüs kafesi denir. Kaburga kemiklerinde veya göğüs kafesinde meydana gelen ağrılar ise kaburga ağrısı olarak adlandırılır.

Hamilelikte rahmin kasılması ve genişlemesiyle kaburga kemiklerinde stres oluşur. Bu baskılar kaburga ağrılarına neden olur. Kaburgalardaki bu ağrılar çoğunlukla sağ göğüs altında hissedilir. İğne batıyormuş gibi bir his veren bu ağrılar zamanla sancılara dönüşebilir.

Hamilelikte Göğüs Altı Ağrısı Ne Zaman Başlar?


Kaburga ağrılarıyla birlikte hissedilen göğüs altındaki ağrılar, gebeliğin erken dönemlerinde görülebilir ancak özellikle gebeliğin üçüncü ve dördüncü ayından sonra artar. Bu dönemde hamile kadınlar göğüs altındaki ağrılardan daha fazla şikayet etmeye başlar. Kaburgaların özellikle sağ tarafta göğsün altında hassasiyet oluşturması yaygındır. Ağrı, oturur pozisyonda daha şiddetlidir ve genellikle gebeliğin üçüncü ayında başlama eğilimindedir.

Kaburga, boyun ile karın boşluğu arasında vücudun ön tarafında yer alan bir iskelet kemiği grubudur. İki köprücük kemiği altından başlar ve karın boşluğunda sona erer. İçerisinde akciğer ve kalp gibi organlar bulunur. Her ne kadar kalp ve akciğeri koruma görevi varmış gibi görünse de, asıl görevi soluk alıp vermede akciğere destek olmaktır. Kaburga ince ve yassı kemiklerden oluşur ve vücudun en önemli yapılarındandır. Kaburga ağrıları, kişiye farklı şekillerde huzursuzluk verebilir. Sağ kaburga altında ağrılar hemen hemen herkesin başına gelebilen bir rahatsızlıktır. Bu ağrılar, acı dolu sancılara ve uykusuz gecelere neden olabilir. Sağ kaburga altında hissedilen ağrılar başlangıçta küçük sancılar şeklinde olsa da ilerleyen dönemlerde kuvvetli ve sık sık ağrılara dönüşebilir.

Hamilelikte Kaburga Ağrısı Neden Olur?


Karın içerisinde büyüyen rahmin kaburgalara yaptığı baskı sonucunda oluşur. Ek olarak, bebek de başı veya kuvvetli itme ve tekmeleri ile alt kaburgalarınızı zedeleyebilir.

Hamilelikte Göğüs Ağrısı Nasıl Geçer?

Gebelik döneminde rahim (döl yatağı) kaburgalara baskı yaptığından, rahat kıyafetler tercih edilmeli ve giysilerin kaburga kemiklerine baskı yapması önlenmelidir.

Oturma pozisyonuna dikkat etmek gerekir. Rahat hissettiğiniz şekilde oturmaya özen gösterin.

Kaburgaya karşı oluşabilecek ağrılar açısından yatış pozisyonu da çok önemlidir. Sağ veya sol tarafa doğru yatmayı tercih edin.

Hamilelikte kaburga kemiklerinizdeki ve göğüslerinizdeki ağrılar fazlaysa ve bu ağrılar dinmiyorsa, mutlaka doktora başvurmanızı öneriyoruz.

Hamilelikte Kaburga Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Kaburgalarınıza baskı yapmayan rahat giysiler giyin.
  • Duruşunuzu düzeltin.
  • Yatarken kendinizi yastıklarla destekleyin.
  • Bebeğin başı doğum öncesinde pelvik boşluğa girdiğinde ağrı geçer.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
ayşe 06 Mayıs 2024 Pazartesi

sağ kaburgamda ağrı var 2aylık gebeyim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Ayşe hanım, sağ kaburganızdaki ağrınız için öncelikle bir doktora başvurmanızı öneririm. Gebelik döneminde vücutta birçok değişiklik yaşanabilir ve bu tür ağrılar bazen normal olabilirken bazen de dikkat edilmesi gereken bir durumu işaret edebilir. En doğru ve güvenli bilgi için bir uzmana danışmanız önemlidir. Sağlıklı bir gebelik dilerim.

soru
Melek 06 Mayıs 2024 Pazartesi

Bunun başka çözümü yok mu çok ağrıyor duramıyorum &128547;&128546;

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Melek hanım, yaşadığınız ağrının ne kadar zorlayıcı olduğunu anlıyorum. Öncelikle, bu ağrının nedenini belirlemek önemli. Bir sağlık profesyoneline danışarak, altta yatan sebebi öğrenebilir ve uygun tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz. Ağrınızı hafifletmek için geçici çözümler de bulunabilir, ancak kalıcı bir çözüm için doktorunuzun önerilerini dikkate almak en doğrusu olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap
Merve Naz

Melek Hanım, yaşanan bu problemin tıbbi olarak da olsa ciddi çözümleri bulunmamaktadır. Çünkü gebelik dönemlerinde hormonal değişimler olduğu için ilaç tedavilerinden elde oldukça uzak durulmaktadır. Ağrılarınız aşırı artmış ise bol bol istirahat etmeyi unutmayın. İstirahat ettiğinizde birkaç gün sonra ağrıların oldukça azaldığını göreceksiniz.

soru
Fatma 22 Nisan 2024 Pazartesi

Her iki taraf kaburgalarim ağrıyor son haftalardayim gebeyim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Fatma hanım, gebeliğin son haftalarında kaburga ağrıları yaşamanız normaldir. Büyüyen rahim ve bebek, kaburgalar ve diğer organlar üzerinde baskı oluşturabilir. Rahat bir pozisyon bulmaya çalışmak, yeterince dinlenmek ve doktorunuzun önerdiği egzersizleri yapmak ağrıları hafifletebilir. Ağrılarınız çok yoğunsa veya endişe verici bir durum hissediyorsanız, doktorunuza başvurmanız iyi olur. Sağlıklı bir doğum dilerim.

2. Cevap
cevap
Aysan

Bebeğin anne karnına yaptığı basıç çeşitli ağrılara sebebiyet veriyor.Bu dönemde bel,bacak,kasık ağrısıda muhtemeldir.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kaburga Eğriliği Tanı ve Tedavi
Kaburga Eğriliği Tanı ve Tedavi
Kaburga Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi
Kaburga Zedelenmesi Belirtileri ve Tedavisi
Kaburga Ağrısı Nasıl Geçer?
Kaburga Ağrısı Nasıl Geçer?
Kaburga Kemiği Aldırmak Riskleri ve Sonrası
Kaburga Kemiği Aldırmak Riskleri ve Sonrası
Kaburga Batması Belirtileri ve Tedavisi
Kaburga Batması Belirtileri ve Tedavisi