İki Kaburga Arasında Ağrı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

İki Kaburga Arasında Ağrı Belirtileri ve Tedavisi

İki Kaburga Arasında Ağrı

İki kaburga arasında ağrı, göğüste veya altında, ya da göbek deliğinin üstünde her iki doğrultuda hissedilebilen keskin, künt ya da sızı tarzında ağrı olabilmektedir. Bu tür ağrılar belirgin bir yaralanma sonrasında veya herhangi bir açıklaması olmadan da ortaya çıkabilir.

İki Kaburga Arasında Ağrı Nedenleri

İki kaburga arasında ağrı, kas çekilmesinden kaburga kırığına kadar çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Ağrı, yaralanmadan hemen sonra başlayabilir veya zaman içerisinde yavaşça gelişebilir. Ayrıca, altta yatan bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Bu nedenle, açıklanamayan göğüs kafesi ağrısını derhal doktorunuza bildirmelisiniz.

Göğüs Kafesi Ağrısının Yaygın Sebepleri

Göğüs kafesi ağrısının en sık sebepleri arasında kas çekilmesi veya morarmış kaburgalar bulunur. Diğer yaygın nedenler şunlardır:

  • Kırık kaburgalar
  • Göğüs yaralanmaları
  • Kaburgada çatlak
  • Osteoporoz gibi kemikleri etkileyen hastalıklar
  • Akciğerlerde iltihaplı tabaka
  • Kas spazmları
  • İltihaplı kaburga kıkırdağı

İki Kaburga Arasında Ağrı Belirtileri

İki kaburga arasında ağrı, hareketle ortaya çıkabilir veya nefes aldığınızda, belirli bir pozisyona hareket ettiğinizde keskin bir ağrı fark edebilirsiniz. Nefes aldığınızda veya bedeninizi belirli bir pozisyona hareket ettirdiğinizde kuvvetli ağrı hissediyorsanız, nefes almakta rastgele bir probleminiz varsa derhal doktorunuzla irtibat kurun. Eğer göğüs kafesi rahatsızlığıyla birlikte basınç hissederseniz veya göğsünüzde ağrı varsa acil yardım isteyin. Bu belirtiler, gelişmekte olan bir kalp krizinin işaretleri olabilir. Yakın zamanda düştüyseniz ve nefes almakta zorluk çekiyorsanız ve göğüs bölgesinde önemli morarma varsa 112'yi arayın.

İki Kaburga Arasında Ağrının Tanısı ve Tedavisi

Doktora başvurduğunuzda, yaşadığınız ağrı türünü ve hangi hareketlerin ağrıyı kötüleştirdiğini tanımlayın. Yaşadığınız ağrı türü ve ağrının bölgesi, doktorunuzun hangi testleri yapması gerektiğine karar vermesine yardımcı olacaktır. Bu testler, doktorunuzun tanınızı belirlemesine yardımcı olur. Bir görüntüleme taraması istenebilir. Bir MR taraması, doktorunuza göğüs kafesinin ve çevresindeki kaslar, organlar ve dokular gibi yapıların detaylı bir görüntüsünü sağlar. Tavsiye edilen tedavi, ağrının sebebine bağlıdır. Göğüs kafesi ağrısının sebebi kas çekilmesi veya morarma gibi küçük bir yaralanma ise şişmeyi azaltmak için bölge üzerine soğuk kompres koyabilirsiniz. Çok ağrınız varsa, Tylenol gibi reçetesiz ağrı kesiciler alabilirsiniz. Eğer ağrının sebebi kaburga kırılması veya çatlağıysa ve reçetesiz ilaçlar işe yaramıyorsa doktorunuz ağrı kesici ilaçlar yazacaktır. Ayrıca, size bir kompresyon sargısı verilebilir. Kompresyon sargısı, göğsünüz çevresine sarılan büyük bir esnek bandajdır. Kompresyon, bölgeyi destekler ve daha fazla yaralanmayı ve iki kaburga arasında ağrıyı önlemek için sıkı bir şekilde tutar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ümit

19 Nisan 2024 Cuma

İki kaburganın birleştiği yer ağrılar oluşuyor bunun sebebi ne olabilir öğrene bilirmiyim rica etsem

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ümit,

Kaburgaların birleştiği yerde ağrı yaşamanın birçok farklı nedeni olabilir. Bu ağrılar, kas gerilmeleri, kaburga kırıkları, kaburga kıkırdak iltihabı (kostokondrit), interkostal nevralji gibi durumların bir belirtisi olabilir. Ayrıca, mide veya kalp problemleri de bu bölgede ağrıya neden olabilir. Kesin tanı ve uygun tedavi için bir doktora başvurmanı tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

İçöz

Merhaba, iki kaburga arasında meydana gelen ağrının birçok sebebi olabilir. Kaburga bölgesine alınan darbe, göğüs yaralanmaları, akciğer de iltihaplı tabaka oluşumu, kaburga kıkırdağın da iltihap oluşması, kaburga kırığı ve kemik hastalıkları bu durumu ortaya çıkaran bazı etkenlerdir. Bu tür kaburga ağrılarında önce bu durumun sebebini öğrenmelidir ve uygun tedavi yapılmalıdır

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni